אז כן, במעבר לטבעונות יש חלק מוסרי חשוב. החלק השני הוא של דאגה לסביבה שבה אנו נגדל את הדורות הבאים. אך יש גם חלק שלישי: "למה חשוב לעשות את זה בצורה בריאה!"
אנחנו חושבים שהסברה מוסרית לילד חשובה, אבל לא בכל גיל ולא בכל דרך.
ואנחנו אישית, בגילאים של ילדינו, יותר נותנים דגש לעניין של דאגה לגוף.
סיפור אישי קצר:...
הורדת מוצרי חלב לליאב, הבן הבכור שלנו. תוצאות: דלקות גרון נעלמו. היו אנשים שאמרו שזה בגלל שהוא גדל. אבל… זה קרה בבת אחד. הפסקנו מוצרי חלב, לא היו עוד דלקות.
הבת האמצעים שלנו - איבון, נולדה עם אוטופיק דרמטיטיס. הייתה לנו מגירה גדולה, עם כל סוגי הקרמים קיימים בשוק, כלום לא עזר. עד שלא גילינו ש"אוטופיק דרמטיטיס", זו לא מחלה, אלא סימפטום של בעיה אחרת, והבעיה היא בעיקול. הורדנו גלוטן ומוצרים מן החי וקיבלנו הקלה דרמטית במצב. זה לא עבר לגמרי, אבל החיים הרבה יותר טובים כרגע ואפשר לישון בשקט.
לצערי גם הילדה הקטנה נולדה עם "אוטופיק דרמטיטיס" אבל היא נולדה כבר לבית טבעוני וכמאט ללא גלוטן, ומצבה בכללי הרבה יותר טוב מהאמצעית.
גילינו שמתנת "אוטופיק דרמטיטיס הגיע אלינו כנראה בצורה תורשתית ממני, כי לי יש קרוהן.
אני על עצמי יכול לספר, שבהתחלה התנגדתי מאוד לרעיון של טבעונות. אבל עובדה… בסופו של דבר הרגשתי יותר טוב.
(אורז מלא עם רוטב עגבניות טרי) (ירקות טריים טחונים, עם חומוס (תבשיל שעוית על מצא דוחן)
על מצא של אטריות אורז,
אבוקדו ומלפפון)
למה ילדינו האהובים, הרכים וה"נקיים" כביכול חולים?
לפי המספרים (שניתן למצוא באינטרנט למי שרוצה), מחלות ילדות גדלות בקצב מסחרר. אם נתחיל בקטנה, אז מדובר במחלות עור למשל. הרבה פעמים נותנים לזה טיפול הורמונלי, שיכול לעזור לבעיה הזו, אך לגרום לבעיות אחרות. הרי זה לא ריפוי, זה דיכוי של סימפטום. ודיכוי של סיפטום אחד, מביא להתפרצות של סימפטום אחר. הרי מקור הבעיה לא טופל, והוא תמיד תמיד יהיה בפנים. ומה עם כמויות הסכרת בילדות בימינו? שלא נדע ולא נדבר גם על סרטן.
כל דור חדש שנולד גדל על יותר ויותר מוצרים תעשייתיים, המכילים יותר ויותר אנטיביוטיקה, הורמונים למיניהם, והרבה הרבה רעלים אחרים.
אישה הרה בימינו כבר כל כך מזוהמת, שמחוסר ברירה הילד כבר נולד עם כמות של רעלים בגוף. הדם כבר לא נקי, חומרים מיותרים באזורים מסוימים וכו'.
מה אפשר לעשות תשאלו?
במצב האופטימלי - לעשות שינוי כאן ועכשיו.
מומלץ שהתפריט יהיה כמה שיותר צמחי, טרי (לא מבושל) ונקי. והכוונה היא לא להנזרות מלאה ממאכלים כאילה ואחרים, אבל להיות מודעים ולעשות חשבון.
אבל כמובן מבחינה פסיכולוגית זה לא קל, ועוד יותר קשה לילד.
לכן, עושים את זה בצורה הדרגתית.
לדוגמה:
לאורז לבן מתחילים לאט לאט להוסיף יותר ויותר קינואה. אנחנו גם מוסיפים בטטה לתוך הבישול ואז מועכים אותה עם מזלג, אז הילדים לא שמים לב.
פותחים את הבוקר עם פירות.זה נותן בוסט טוב גם מבחינם הויטמינים וגם מבחינם הסווכרים הטובים שהמוח חייב. מתחילים לחשוף את הילדים לשייקים בבוקר. בהתחלה זה רק הפירות המתוקים, בשלבים מתקדמים מוסיפים לשם יותר ויותר עלים.
מתחילים לחפש רעיונות לסלטים שיהיו אטרקטיביים לילדים. מלפפון ועגבניה, זה לא מספיק. מתחילים לגוון עם גזר, כרוב, וכל דבר שאתם בעצמכם אוכלים (שומר / ירק / בצל / קולורבי / …)
מוספים מידי פעם מוצרים חדשים כמו כוסמת, קינואה ועוד. קצת לצד האורז הרגיל.
דרך אגב, היה פעם איזה מחקר, על זה שילד צריך להיחשף למוצר חדש שלא נראה לו, 15 פעם, עד שיסכים לטעום אותו. תתאזרו בסבלנות. ואחר כך עוד 21 יום כדי להתרגל אליו.
בינתיים אפשר להוסיף קטשופ לכוסמת, עם הזמן להחליף בעגבניה (אצלנו זה עבד).
כמה שהילד יותר צעיר, כך יותר קל עם כל הנושא.
הילדים שלי למשל התרגלו מגיל קטן לאכול קוואקר (בהיותנו רוסים במקור), אז זו המנה האהובה לארוחת בוקר :), לזה מוסיפים כפית שמן קוקוס, זרעי צ'יה, קינמון ומייפל. יאמ..!
ספר מומלץ לילדים "להציל את אצידופילוס", ממש ממש חמוד!
בנוסף הדפסתי טבלת ירקות לילדים. ועקבנו על הצבעים שכבר אכלו היום, והצבעים שעוד לא אכלו.
תבנו בסיס טוב מגיל צעיר עד כמה שניתן, כך ילדינו יתפתחו בצורה טובה יותר.
אל תפחדו מאמירות כמו חוסר בחלבון, חוסר בברזל. תהיו יצירתיים, תלמדו, תתנסו, והעיקר זה הרבה סבלנות והתעקשות עדינה מצדכם.
תדאגו שהרקמות של ילדיכם יהיו כמה שיותר נקיות מדברים מיותרים.
כל מה ש"לא מזין" לא צריך להיות במזון שלנו ושל ילדינו.
על בעיתיות של מוצרים מן החי, יש מלא חומר ברשת, אני לא ארחיב על זה כאן.
וכן, הנושא עוד יותר בעייתי כאשר אנחנו מדברים על ילד שכבר רגיל לתפריט מסוים.
עדיף ששינויים יהיו הדרגתיים, בשביל להקטין את מצב השוק לילד.
מתחילים לקרוא את האריזות, עדיף לבחור מוצרים עם כמה שפחות חומרים לא ברורים וכמה שפחות צבעי מאכל.
ובכללי, כמה שפחות מוצרים מעובדים! אפשר להתיעץ עם אשתי יוליה בנושא, היא כבר הרבה שנים עובדת קשה על תחליפים בריאים לפינוקים של ילדים (גם בנושא של אוכל ללא גלוטן).
כל ההמלצות הרגילות, כמו דגנים מלאים וכו'.
(דפי אורז ממולאים בסלט עם רוטב מתוק חמוץ על עלי בזיליקום)
תפריט של ילד לדוגמא:
שייק / מיץ פירות לפני הגן/ביה"ס
2 פירות לדרך
כריך מקמח שיפון בלי שמרים עם: ממרחים (עדיף ביתיים, כמו פסטו, עגבניות מיובשות, ממרח כוסמת ועוד)
וירקות טריים.
דגנים מלאים ו/או קטניות בצורות כאלה ואחרות, מרקים עשירים וירקות טריים.
אחר הצהריים, פינוק מפירות, גלידות ביתיות, שוקולד מריר, עוגות ביתיות גם בסדר (לפחות לא יהיו שם חומרים עם שמות ומספרים מוזרים).
לערב ארוחה יותר קלילה: עדיפות לסלטים. אנחנו רוצים שהילד בזמן השינה יהיה עסוק במנוחה והתפתחות מוחית ולא בעיכול.
שוב, מומלץ לחשוף את הילד לכמה שיותר ירקות ולא להיות תקועים במלפפון ועגבניה.
מה שיעזור זה רטבים טעימים. על תמרהינדי שמעתם? רכז רימונים, מיץ תפוז או קלמנטינה.
(בלינצ'ס ללא גלוטן בצבעים במילוי ירקות) (תפו"א ובטטה אפויים בציפיו מקמח עדשים)
כמה מוצרים שחביבים עלינו במיוחד, שאותם ניתן לרכוש בחנויות:
משולשי ארטיק
מוצרים מ IHERB:
מסטיקים בטעם תפוז, מסטיקים עם B12
סוכריות על מקל (הן קיימות גם בארץ, אבל הרבה יותר יקרות)
אם אתם מכינים ארוע לילדים, הנה כמה המלצות ורעיונות:
לא חייבים הרבה מנות! האוכל לא חייב להיות מרכז הארוע.
חפשו ברשת רעיונות לעיצובים יפים עם פירות וירקות.
ואם תרצו את עזרתנו, נשמח להכין לכם אחלה ארוחה חגיגית, צבעונית ובריאה לילדיכם!
התפריט נבחר לפי בקשתכם, נוכל להציע שלל של רעיונות טעימים, טבעוניים ובלי חומרים מזיקים!
(עוגיות קוואקר עם שוקולד צ'יפס) (מאפינס שוקולד על בסיס קוואקר) (עוגל שוקולד על בסיס קוואקר)
Comments